2 Ekim 2011 Pazar

Odak Noktası

Bilirsiniz dünyanın kanunudur etki-tepki olayı.. Bu tanımlama yaygın olarak kullanılan adı. Yani siz onu sebep-sonuç olarak da duymuş olabilirsiniz. Sebep ve sonuç, bu iki kelime "süreç" kelimesine göre ne kadarda baskın ve akılda yer edici.

Sebep ve sonuç çok önemli 2 durum olsa da "süreci" görmezden gelmemizin sebebi olmamalı. Tamamen bu 2 duruma odaklanmamız sebebiyle sürecin getirdiklerini göremiyoruz. Sürecin bize kattıklarının nereden geldiğini bilemiyor ve boşluktaymış gibi hissediyoruz.

Sanat eseri niteliği taşıyan bir nesneye baktığımızda onu genel hatlarıyla değerlendirebiliriz. Bu değerlendirme sebep ve sonucu birlikte getirir. Eğer detayları görmeye başlıyor isek bu sürecin etkisidir. Sanatçının eserini değerlendirmek -detayları ile- bu şekilde çok daha net ve güvenilir olabilir. Günümüzde süreç önemli bir yer tutmaya başladı neyse ki. Eğitim de dahi bu yönde bir eğilim söz konusu olmaya başladı.

Bizi sonuca ulaştıran süreci incelemek ve öğrenmek, insanın kendini gerçekleştirmesi adına önemli bir durumdur. İlişkinizde ki sorunu bu sayede anlayabilir ve eğer çaba gösterirseniz değişebilirsiniz.

Aşk'da sevmenizin sebebi duygularınızdır. Ayrılık da aynı şekilde duygularınızdan gelir. Duyguların uğradığı değişimin sebebini öğrenmek ise sürecin bir parçasıdır. Süreç içerisinde yolunda gitmeyen durumlarda ki tavırları değiştirmek veya değiştirmemek sürecin sonucudur. Daha basit anlatmak gerekirse "çalışırsanız, başarırsınız."

Bu kadara kadar olan kısmı şunun için yazdım. Sebebin getirdiği sonuç istediğiniz gibi olmayabilir. Ama süreç mutlaka bize bir şeyler katmıştır. Bunun önemini bilmek olumsuz sonucu biraz daha olağan karşılamamızı sağlayabilir.

Hayat zaten zor ve stresli. Sürecin size kattıklarını düşünerek olumsuzun aslında o kadar da olumsuz olmadığını bilebiliriz ki bu da bize biraz da rahatlık sağlayabilir.