30 Nisan 2011 Cumartesi

Düşüncesiz Yargı

Bu yazımda güncel bir konunun ortaya çıkardığı bazı davranışlardan bahsedeceğim. Konuyu güncel haberleri takip eden arkadaşlarım tahmin etmiştir. Evet, konumuz "Kanal İstanbul", nam-ı diğer "Çılgın Proje".
Yazımın en başında yazdığım gibi konuyu değil, onun tetiklediği davranışları masaya yatırmak istedim.

Proje faydalı veya faydasız, iyi veya kötü, gerekli veya gereksiz.. 40-50 milyar dolarlık bir projeyi bu bilgimle yorumlamam söz konusu değil elbette. Bu çaptaki projenin etki edeceği birçok fiziki ve beşeri durumu düşünerek, yorum yapma kısmını ileri bir zamana erteleme kararı almış bulunuyorum. Zaten şu aşamada derdim bunlar değil. Bunları konuşmak için önümüzde daha zaman var.

Şunu hemen belirtmek isterim ki; yandaş, partizan veya bu benzetmelere yakın herhangi bir düşünce yapısına sahip değilim. Sadece gördüğümü ve analiz ettiklerimi ortaya döken, bunu da kendi çapında yazan bir bireyim.

Özellikle sosyal paylaşım siteleri (bireyler bazında), görsel - yazılı medya ve siyasiler.. Bu proje ile ilgili bu kadar acımasız yorumlar nasıl yapılabiliyor anlamış değilim. Bu proje belki ülke kurtuluşu demek belki de kötüye gidişi. Daha proje ortaya atılır atılmaz, projenin etkileyeceği durumları etraflıca düşünmeden bu denli kısa bir sürede bu kadar eleştiri nasıl yapılabiliyor anlamlandıramıyorum. Bu projeyi şu anda dünya konuşuyor ve tartışıyor. Türkiye'ye getireceği faydaları, öncelikleri tartışıyorlar. Bizler, bu durumda ülkemizin çıkarlarını düşünmek zorundayız. Eğer eleştiriler (negatif) gerçekten ülkemizin faydalarını göz önünde bulundurularak yapılıyor ise bu eleştiriler üzerinde önemle durulmalı ve sebepleri araştırılmalıdır. 7'den 70'i "bu proje muhteşem" ya da "oy için yapılıyor" gibi ifadeler kullanan vatandaşlar ön yargılarınızı bir kenara bırakıp hareket edelim.

İşin özü şu; Proje ne getirir ne götürür bilemem.. zaten konumuz da bu değil.. insanları tutumu beni üzen asıl nokta. Birbirimizi kırmaktan ve yargılamaktan çekinmiyoruz, düşman edasıyla. Ne yapıldığına değil, kim yaptığına bakıyoruz. İçler acısı durum budur işte.. Böyle bir ortamda eleştiriler ne denli yapıcı olur? Projeler ne denli ülke çıkarını yapılmış olunur..