19 Haziran 2011 Pazar

Koşullu Sınav

Öncelikli olarak yazıma henüz başlamışken şunu belirtmeliyim, muhabbet kralını izlerken reklamcı bir vatandaşımız bir takım durumlar üzerinde parça parça hikayeler anlattı. Bu hikayelerden bir tanesi yazılarımla ilintiliydi. Bu yüzden vakit geçirmeden yazmak istedim. Buradan reklamcı vatandaşımıza teşekkürü bir borç bilirim. Bunun sebebi ise sürekli üzerinde durduğum sorgulamayan, araştırmayan toplum yapısının oluşmasının sebeplerinden bir tanesi hakkında ufkumu açmasıdır.

Ne yazık ki buradan eğitim sistemimize sitemde bulunacağım. Küçük yaşlardan bu yana süre gelen sınavlar; sbs, üds, kpds, kpss, lys, ygs ve bunun gibi birçok önemli sınavlar çoktan seçmeli sınavlardır. Ne alakası var demeyin konuya geliyorum. Çoktan seçmeli sınavların büyük bir bölümünün TEK doğrusu vardır. Yani bir şıkkı işaretler geçersiniz. Yani TEK doğru vardır. TEK olan doğruyu yakaladığımızda diğer şıklara bakmayız bile.. Belki de bakmamalıyız. Ne de olsa süreye karşıda bir yarış mevcut. Sınavlar o kadar yoğun bir şekilde karşımıza çıkıyor ki, diğer şıklara bakamıyoruz bile. Benim düşüncem şu ki, bu bilinçli olarak yapılıyor ve bilinç altına işleniyor. Komplo teorisi gibi gözüktüğünün farkındayım. Ama insan düşünmeden edemiyor. Elbette çoktan şıklı olmasının çok fazla avantajı var(!).  

Yavaş yavaş işlenen durumu da özetlemek istiyorum. Siz sürekli TEK doğrunun varlığına inanıyorsunuz, bilinçaltınızın katkılarıyla.. Halbuki yoğunca sorulan soruların tipi "hangileri doğru olabilir?".. Bu sayede soruya bütün olarak bakarız ve bir bütün olarak inceleriz. Yani yanlışları ve doğruları ayrı ayrı irdeleriz. Ya da soru tipi olarak "hangi şık yanlıştır ve neden?". Bu soru kalıplarını artırabiliriz. 

Yıllar boyu tek bir doğrunun olduğuna koşullandırıldığımız için ufkumuz diğer duruma nazaran çok daha dar bir alan da işler olmuştur. 

Demek istediğim, çevrenizde olup bitene kayıtsız kalmayın. Yanlışın neden yanlış olduğunu, doğruyu doğru yapan sebepleri ve bunun getirdiği sonuçları sorgulamaktan kaçınmayın. Demek istediğimiz halen anlamadıysanız, yazı da ekli olan görsele iyi bakın.. Her satırda tek şık seçili, TEK doğru var, birden fazla seçme şansın elinden alınmış ne yazık ki..

Sistem belki bunu bilerek yapmıştır belki yapmamıştır.. Bu durumda sorulacak en anlamlı soru galiba ne zaman olacak.. Benim için sorulacak soru "ne zaman", sizin kisi...